Chcete studovat na strakonickém gymnáziu?

 informace v sekci   PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ


Deset "podstatných" důvodů, proč studovat u nás ....        najdete zde  :-) 

Ročenka Gymnázia Strakonice

Ročenka Gymnázia Strakonice za školní rok 2017-2018 právě vyšla. Zájemci si ji mohou zakoupit za 50 Kč v kanceláři školy. Děkujeme za spolupráci a přejeme příjemné počtení.

Chemická exkurze – LYCKEBY AMYLEX, a.s.

Od brambory ke škrobu

Ve čtvrtek 1. listopadu jsme jako studenti 4.A a 8.O (a 6.11. i studenti 4.B a 4.C) absolvovali exkurzi do škrobárny v nedalekých Horažďovicích. Ve firmě nás přivítaly dvě sympatické průvodkyně, zaměstnankyně škrobárny, rozdělily nás do dvou skupin, ve kterých jsme celý provoz postupně prošli. Každá skupina viděla výrobu v jiném pořadí – skupina oktávy obohacená o členy chemického semináře zhlédla nejprve výrobu modifikovaných škrobů, kdežto skupina 4.A absolvovala jako první výrobu škrobu nativního.

Já byla členem skupiny „oktáva“, začnu tedy u výrobny modifikovaných škrobů, škrobárenským slangem dextrinkou, nazvanou podle produktu, jenž zde vzniká. Celou výrobu, část po části jsme prošli, abychom si vše osahali. Na důležitých místech jsme zastavili, abychom poslechli výklad pani průvodkyně. Došli jsme až na velín, odkud je vše řízeno a kontrolováno, a kde nám pojem výroba modifikovaných škrobů pani průvodkyně objasnila ještě jednou. Škrob se nejprve nakyselí, uleží, poté se suší, praží, při pražení díky vysoké teplotě proběhnou určité chemické reakce (dextrinace) a ze škrobu vznikne tzv. dextrin. Neobsahuje vodu, podle potřeby spotřebitele je buď prodán v takové podobě, nebo navlhčen, aby byl těžší a neprášil. Jeho využití je například v potravinářství k obalování hranolek, vydrží déle křupavé (nesají olej, nepouští vodu).

Druhou částí exkurze byla procházka výrobnou nativního škrobu „od špinavé brambory k prášku známému jako Solamyl“. Začali jsme u příjmu brambor, kde zrovna probíhala vykládka, měli jsme tudíž to štěstí, vidět výrobu od úplného počátku. Brambory byly do výrobny dopravovány po pásech, které je dovezly do rozměrného skladu, zde čekaly na své zpracování. Brambory se musí nejprve očistit od hlíny, vezmou se vzorky, určí škrobnatost, která je důležitá ke stanovení prodejní ceny, dále jsou unášeny proudem vody, odstraňuje se vše nežádoucí – plevel, kameny,… Vyperou se ve velkých bubnech a čisté pokračují na struháky. Odstředivou silou se odděluje vláknina od hlízové šťávy a škrobu. Poté je od škrobu separována hlízová šťáva. Vakuem se od škrobu odstraní voda. Nakonec je sušen, zchlazen a uložen do sil. Je připraven k balení a distribuci.

Jako vedlejší produkt výroby zbude hlízová šťáva, dříve se skladovala ve velkém bazénu a vyvážela se na pole jako hnojivo. Šťáva má svůj specifický zápach, kterým byl provázen celý podzim v Horažďovicích. Škrobárna ale investovala a v letošním roce spustila novou část výroby, kde se z hlízové šťávy oddělí bílkovina, ta je potom prodávaná výrobcům granulí pro domácí mazlíčky.

Plni dojmů a nových znalostí, užitečných nejen do hodin chemie, jsme nasedli do autobusu a exkurze byla definitivně ukončena.

Silvie Staňková, 4.A

Provoz školy

Přihlášení

Užitečné odkazy

Vstup do informačního systému školy


Vstup do online školní pokladny


Přihlašování a odhlašování obědů


Studentský (nejen) literární magazín


Gymnázium Strakonice na fb


dny otevřených dveří


progeCAD logo


Klub nadaných dětí Strakonice

ICT koordinátoři


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

MŠMT


Krajský úřad Jihočeského kraje

Jihočeský kraj


Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání

Cermat


Oficiální stránky nové maturity

Nová maturita


Ústav pro informace ve vzdělávání


Informace pro správný výběr VŠ


Online brožura vysokých škol

www.KamNaVejsku.cz


Soukromý informační servis pro město a okolí


Ozivme si Strakonice

volné uskupení lidí se zájmem o Strakonice


 

Gymnázium Strakonice čerpá dotace z programu EU Peníze středním školám


 

The Duke of Edinburghs
International Award
Czech Republic Foundation, o.p.s.

www.dofe.cz