Gymstr nepřestává pomáhat

V souvislosti s válkou na Ukrajině se odehrálo už mnohé. Většině musíme jen s hrůzou přihlížet a zoufat si, jsou ale drobnosti, kterými můžeme alespoň trochu pomoci. A tak si každý hledá tu svou cestičku, jak překonat pocit bezmoci.
Od začátku války se naše gymnázium aktivně zapojilo do pomoci Ukrajině a jejím lidem. Po humanitární sbírce, odvozu darů na hranice Slovenska a Ukrajiny a charitativním koncertu Modlitba pro Ukrajinu v kostele Sv. Markéty přišel nápad na pomoc dlouhodobějšího charakteru. 
Tímto naším dalším projektem je bezplatná výuka češtiny pro cizince. Od chvíle, kdy jsme tuto možnost nabídli, se objevilo velké množství zájemců o účast v kurzu. Místo plánované skromné skupinky jsme tedy nakonec otevřeli hned dva kurzy, které běží každý čtvrtek od 17.00 do 18.30 hodin. Velké poděkování patří panu učiteli V. Žitnému, otci našeho pana zástupce (jak se zdá, jablko se ani v tomto případě nekutálelo daleko), který se ochotně a obětavě ujal výuky jedné ze skupin. Aby se ukrajinské maminky mohly v klidu věnovat kouzlu českého pravopisu, výslovnosti a jiným zapeklitostem češtiny, utvořila se kolem paní učitelky Kostkové studentská skupinka, která svůj čas věnuje hlídání ukrajinské drobotiny. 
Kurzy se krásně rozběhly, jako problém se ale začalo jevit financování nákupu učebnic. Nebyl by to ale náš gympl, abychom na něco nepřišli. A protože jsme v našich debatách dospěli k závěru, že na naší škole je velké množství lidí, kteří rádi pomohou, spustili jsme finanční sbírku na nákup učebnic. Třída 2.O pod vedením Z. Kostkové vytvořila plakát s knížkami a seznamem, do nějž se postupně zapisovali jednotliví dárci. Někdo dal to, co měl a mohl v tu chvíli postrádat, jiný zaplatil rovnou dvě sady učebnic, mnozí darovali vyšší částky, než kolik je na nákup jedné sady potřeba. Někdo z dárců se pravděpodobně na seznam ani nezapsal. A tak se stalo, že už při zaplnění 37. políčka seznamu naše obětavá paní ekonomka zavelela „stop, máme zaplaceno".
Chtěla bych tímto všem dárcům velice poděkovat. Nejen za peněžní dar, ale i za ono vědomí, že naši kolegové, studenti i mnozí další individuální dárci mají srdce na pravém místě. 

Za tým organizátorů kurzu Čeština pro cizince
Margareta Brabcová
 

Přečteno: 713x
Vydáno: 7.4.2022



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 7.O
„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Klub anglického divadla přijímá nové členy
Ředitelské volno 9. a 10. 5.
Wellbeing Day