Hodina moderní chemie

Dne 19. 3. nás navštívili studenti z VŠCHT Praha, kteří prostřednictvím diskuze a experimentů důkladně představili svět moderní chemie. Svůj program pojali velmi interaktivně a dokázali nezasvěceným studentům předat odborné informace ve srozumitelné formě.

Mladí chemici si připravili několik rozmanitých pokusů, jež pokaždé provedli velmi pečlivě a opatrně — přesto však na nich bylo znát, že jsou pro svůj obor doslova zapálení. Chemický semafor, barevné plameny, vzbuch střelného prachu — to vše nám studenti z VŠCHT postupně ukázali.

Měli jsme též příležitost vidět, co dokáže například suchý led nebo jak rychle hoří nitrocelulóza. Průběhy a výsledky pokusů byly ihned uvedeny do širšího kontextu a většinou doplněny vzorci a rovnicemi, abychom si snáze představili a především pochopili, co se nám děje před očima. Experimenty prokládali chemici mnoha kvízy, zajímavostmi a v neposlední řadě také praktickými radami.

Na rozloučenou obdarovali studenti své obecenstvo sladkou odměnou, jež byla produktem posledního pokusu, a to zmrzlinou vyrobenou za pomoci suchého ledu.

Autor: Klára Moltašová 7.O
Přečteno: 162x
Vydáno: 19.3.2024



Další články v kategorii

C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Student našeho gymnázia bojuje o postup do mezinárodního kola ChO
Exkurze do Pivovaru Strakonice
Chemická exkurze
Hodina moderní chemie