Talent Jihočeského kraje 2023

V pondělí ráno jsme vyrazili do Českých Budějovic, odkud jsme po krátkém úvodu v hotelu jeli do výzkumného centra firmy Algatech v Třeboni. Prošli jsme si celý areál, poslechli si spoustu zajímavých informací a vyzkoušeli jsme si například, jak odhalit toxiny ve vzorcích potravin a rostlin. Po obědě nás čekalo pracoviště fakulty Rybářství a ochrany vod ve Vodňanech. Byl nám představen jejich výzkum a program pro uchování genofondu českých ryb. Večer proběhlo oficiální zahájení a na závěr přednáška Václava Moravce.

V úterý po snídani nás čekal odjezd na kampus Zemědělské fakulty JČU, kde jsme se ve dvou skupinách podívali nejdříve na nejnovější technologie v zemědělství, které vyvíjí studenti a pracovníci fakulty, a v druhé části do akvaponického skleníku fakulty. Nechali nás navrhnout si vlastní akvaponickou jednotku, kterou jsme si poté postavili. Po návratu jsme měli přednášku pana L. Grubhoffera na téma Co nám vzala a dala koronavirová pandemie. Navečer jsme se vypravili na Gymnázium Česká na přednášku profesora M. Bárty s názvem Udržitelnost civizace a leadership.

Poslední den proběhly přednášky profesorů z FROV o toxikologii a biologii zárodečných buněk. O konec programu se postaral profesor Jánský, který rozebral téma vodního stresu v České republice.

Výlet jsme si moc užili, organizace byla zdařilá a program zajímavý, určitě nám byl přínosem k dalšímu studiu.

Autor: Lenka Paulíková, 7.0
Přečteno: 478x
Vydáno: 26.6.2023