Anglické divadlo v Českých Budějovicích: The Great Gatsby

Ve čtvrtek 17. 10. 2024 se po 2. vyučovací hodině vydaly 4. ročníky, doplněné nadšenými angličtináři z tříd 2. C a 3. B a pedagogickým doprovodem složeném z Mgr. Mileny Slavíčkové, Mgr. Markéty Jansové, Mgr. Margarety Brabcové a Mgr. Alžběty Fajové, zjistit svoji úroveň angličtiny do Českých Budějovic na představení The Great Gatsby.

Po příjezdu nastal hodinový rozchod, který většina využila k tomu se naobědvat. Cílovou destinací drtivé většiny se stal McDonald (ale vzhledem k frontě dlouhé jak týden gymnazisty se část rozhodla naplnit své žaludky někde jinde).

Celé představení bylo odehrané v angličtině, což nás (navzdory tomu, že už byl čtvrtek a mozkové buňky přestávaly fungovat) nepřekvapilo. Co už nás ale překvapilo, bylo to, že většina herců byli rodilí Briti, tudíž nastal čas připravit se na náš oblíbený /bri'iš/ přízvuk. Ten se i přes prvotní obavy nestal takovou překážkou, tudíž jsme si mohli celý příběh v klidu užít.

Příběh byl věrný knižní předloze, jen s malými změnami, které jej dělaly o trochu modernější – například scéna, kde Gatsby odhaduje povolání svých hostů, a pronese, že jedna z divaček určitě vydělává své peníze tanečky na TikToku. Postavy, hlavní zápletka i konec zůstaly stejné, i s notoricky známou poslední větou: „And so we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.“ (V češtině: „Tak se potácíme kupředu, jako lodě proti proudu, bez přestání odnášeni zpět do minulosti.“) Žádné zásadní změny v příběhu naštěstí nebyly, tudíž mohli naši maturanti brát celé představení jako opakování k maturitní zkoušce z češtiny.

Pak už zbyla jen cesta zpět domů, během které  jsme si stihli předat dojmy z celé hry a porovnat, jak na tom kdo s angličtinou je.

P.S.: Více informací o představení a hereckém souboru najdete na www.english-theatre.cz

Autor: Tomáš Vlastník, 2. C
Přečteno: 165x
Vydáno: 17.10.2024



Další články v kategorii

Evropský parlament mládeže (EYP): Z Ostravy na mezinárodní zasedání
Gymstr ETC - THE DOLLAR
Gymstr speaks English
Rise program
Uzávěrka ke zkouškám Cambridge English - leden 2024 v Českých Budějovicích a v Písku