Austausch 2024 aneb Prohloubení přátelství za hranicemi

Ať už jste student, který vyniká v cizích jazycích, nebo máte s komunikací v cizím jazyce potíže, výměnný pobyt si určitě užijete. Úroveň jazyka totiž není překážkou. Ačkoli se může zdát, že na výměnném pobytu v cizí rodině a zemi, v našem případě bavorském Deggendorfu, budete muset mluvit německy, opak je pravdou – většina z nás komunikovala anglicky. Navíc jsme měli příležitost se přiblížit i dalším jazykům.
V mém případě to byl pobyt v rodině, kde se mimo jiné mluvilo rusky, španělsky a slovensky. Výměnný pobyt v Německu tedy neznamená jen nutnost mluvit německy, ale přináší také spoustu nových zážitků, přátelství a zkušeností. Poznáte, jak to funguje za hranicemi u našich sousedů, a vykročíte ze své komfortní zóny, což vás posune dál.
První den bývá vždy trochu nevyzpytatelný. Člověk má nějaká očekávání a představu o tom, co ho čeká díky dopisování s německým protějškem, ale jaké je to ve skutečnosti, zjistí až ten první den. V našem případě to znamenalo prohlídku školy, seznámení s programem, a hlavně setkání s hostitelem.
Následující den jsme se účastnili prohlídky města, kterou vedli studenti deggendorfského gymnázia. Ještě před touto obohacující procházkou jsme navštívili místní muzeum, kde jsme se seznámili s historií města. Odpoledne nás čekalo osobní přivítání zemského rady pana Bernda Siblera. Večer jsme se se svými německými kamarády sešli na bowlingu, kde jsme prohlubovali naše česko-německá přátelství.
Středeční den byl výletní. Po krátké cestě autobusem jsme navštívili památník Walhalla tyčící se nad řekou Dunaj. Tato klasicistní budova na kopci byla okouzlujícím předkrmem před návštěvou muzea v bavorském Regensburgu, neboli Řezně. Tato prohlídka nás seznámila s historií celého Bavorska.
Čtvrteční program byl překvapením – v Německu byl státní svátek! Čekaly nás tedy individuální aktivity s hostitelskými rodinami. V mém případě šlo o společný oběd s hostitelskou rodinou a večerní návštěvu aquaparku Elypso přímo v Deggendorfu.
Poslední den, ten páteční, byl spíše odpočinkový, zaměřený na poslední zážitky. Někteří se podívali přímo do hodin a měli tak možnost porovnávat německou výuku s tou naší. Já jsem se zúčastnila hodiny náboženství a byla jsem svědkem prezentace o životě v Indii přímo od tamních studentů, kteří byli shodou okolností na výměnném pobytu stejně jako my. Poté nás čekal společný oběd, který jsme si sami připravili. S plnými břichy a spokojení jsme si vyslechli poděkování a slova rozloučení od zástupce ředitele a převzali certifikáty. Loučení bylo emotivní, s dlouhými objetími a máváním z autobusu.
Pobyt jsme si nesmírně užili a navázali jsme nová přátelství. Byl to týden plný zážitků, který bych si ráda zopakovala. Poznala jsem úžasnou hostitelskou rodinu a skamarádila se s jednou z nejochotnějších a nejmilejších slečen, co znám.
A co závěrem? – Bis bald im April!

Autor: Michaela Mayerová 3.C
Přečteno: 121x
Vydáno: 14.10.2024



Další články v kategorii

Den otevřených dveří 22. 10. 2024
Pozvánka na zeměpisný pořad
Odměna za bojovku – exkurze kvinty do Českých Budějovic
Naši atleti se v Táboře neztratili
Veletrh VŠ aneb kam po maturitě?