Veletrh VŠ aneb kam po maturitě?

V pátek 27. září proběhl na našem gymnáziu již třetí veletrh vysokých škol, který je určen pro studenty třetích a čtvrtých ročníků. V jeho rámci jsme dostali příležitost dozvědět se z úst absolventů mnoho zajímavých a přínosných informací o vysokých školách, na nichž studují,   což je pro všechny z nás nesmírně důležité, neboť zanedlouho budeme stát před rozhodnutím, kam budou směřovat naše budoucí kroky na poli vzdělání.  

Program byl rozdělen do dvou tematických bloků. V tom dopoledním probíhaly prezentace jednotlivých univerzit a studijních oborů, jež nabízejí. Získali jsme tak možnost nahlédnout do zákulisí studia psychologie, učitelství, medicíny, chemie, speciální pedagogiky nebo vojenství. Absolventi popisovali například průběh přijímacích zkoušek, možnost kariérního uplatnění či mimoškolní život jednotlivých fakult. Na odlehčení bývalí studenti našeho gymnázia vnášeli  do svého výkladu žerty týkající se naší školy, z nichž mnohé vyvolaly nadšený potlesk v řadách posluchačů. Odpolední program se nesl v duchu dvou seminářů, jež jsme si zvolili na základě vlastních představ a preferencí týkajících se našeho budoucího studia. Absolventi nám podrobně přiblížili studium na jejich fakultách, dostali jsme rovněž možnost klást otázky ohledně přijímacích zkoušek, podmínek na univerzitách či motivace potřebné k absolvování konkrétního studijního oboru. Předností tohoto uspořádání byla skutečnost, že na rozdíl od dopoledního bloku nám byla dána možnost ponořit se do tajů života jednotlivých fakult ještě hlouběji.

Veletrh vysokých škol je v každém případě velmi obohacující akcí. Kromě příjemně stráveného dne jde i o ideální příležitost, jak může student získat informace o oboru, jemuž se chce v budoucnu věnovat. V neposlední řadě však může zároveň sloužit i těm, kteří ještě váhají, jakým směrem se vydat, a pomoci jim odpovědět na zásadní otázku: „Kam po maturitě?“

Autor: Barbora Kunešová 7.O
Přečteno: 131x
Vydáno: 30.9.2024



Další články v kategorii

Den otevřených dveří 22. 10. 2024
Pozvánka na zeměpisný pořad
Austausch 2024 aneb Prohloubení přátelství za hranicemi
Odměna za bojovku – exkurze kvinty do Českých Budějovic
Naši atleti se v Táboře neztratili